Autocueillette

I strålande sol och fulla av förväntan bar det av - bort från ön och till fastlandet (för de som har missat det är jag numera en öbo). Efter ungefär en timmes färd i två gula skolbussar, som saknade både bälte och nackstöd, klev vi ut bland träden. Då hade vi passerat ett antal äppelodlingar, det tycks vara vad Rougemont består av! Att plocka äpplen är mer eller mindre tradition för många Montrealbor (och andra Kanadensare också, förstås). Jag gissar att Sverige har en lite för stor andel av befolkningen med tillgång till egna äppelträd för att det verkligen skulle slå igenom, men jag tycker att det var otroligt mysigt. Inte så otippat kanske!
 
Förutom plockningen fick vi även prova på bryggeriets cider. Fyra sorter, från en sort med stark vinkaraktär till ett par riktiga sötbomber. Föga överraskande så var det endast den första som föll mig i smaken, men det är ju alltid roligt att testa! Även en traktortur kring ägorna fick vi, den tog nog nästan tio minuter och gick nog i ungefär fem kilometer i timmen. Det blir dock inte roligare än man gör det!
 
Hemfärden tog lite längre tid då vi fick vända tillbaka och hämta en eftersläntare. Med tanke på all extravikt så drog nog bussarna dessutom dubbelt så mycket bränsle. Själv fick jag med mig en tjugoliterssäck med äpplen samt en stor påse plommon. Det innebär att jag nu har fyrtiofem (två är uppätna) äpplen. Jag insåg i just denna stund att jag inte alls behöver oroa mig för lagringen. Jag har slagit in de flesta i tidningspapper och gjort mig reda på att sätta igång kylskåp nummer två. I snitt knaprar jag i mig  mer än ett äpple om dagen, vilket betyder att jag med lite hjälp kommer att vara utan äpplen om cirkus en månad....
 
Jag hade tänkt be er om tips på vad man kan göra med äpplen, men jag tror faktiskt inte att det behövs. Önskar dock att jag hade en ugn! Söndagkvällen har ägnats åt matlagning i sann Ernsta-anda, och förutom äpplen kommer jag att äta kikärtor på längden och tvären. Därför ger jag er tips på vad man kan göra med äpplen!
 
Hoummus! Kikärtor+äpple+rödlök+peppar+örtsalt(+någon mer syra, citron eller vinäger, om du har.)
Cookie dough-dip! Kikärtor+blödlagda dadlar och/eller aprikoser (eller annan torkad frukt)+jordnötssmör(+vaniljpulver om du är lycklig) Perfekt tillbehör till äppelklyftor!
Värm äppelbitar och kanel i kastrull med lite kokosolja, servera med päroncashewgrädde (mixa blötlagda cashewnötter+päron+vaniljpulver om du är lycklig) och rostade kokoschips och/eller krossade nötter.
 
Ha världens bästa vecka 40!
 
 

Grattis papi!

Nej, det är ingen vanlig dag, för det är pappas födelsedag! HURRA! Grattis på femtioårsdagen! Önskar att jag kunde var där.
 
Kramar i massor!
 

VAD FAN?!?

Ja, nu var det ju inte riktigt så jag hade börjat detta inlägg... Medans bilderna laddades upp tänkte jag slänga ett öga på Ellefsens hemsida, ni vet, det mysiga "skandinaviska caféet", där jag har spenderat ett par mysiga söndagsmorgnar. Förra söndagen blev ett undantag, men med två färska brev att svara på var det ingen tvekan om hur jag skulle börja morgondagen. Att de har stängt igen kom alltså som en chock. Fan, var ska jag ta vägen nu? Just söndagar är lite svårt, få ställen som inte heter Mc Donalds eller Starbucks öppnar tidigare än elva.
 
Nej, nu blev jag ledsen på riktigt. Det positiva är väl att jag spar pengar genom att äta frukost hemma...och att jag upptäckte innan. Jag vet inte om jag är så bra på att klara av motgångar just nu, så även om det kanske kan verka som en obetydlig sak, vet jag inte om det här var det bästa sättet att avsluta min lördagkväll.
 
Jag hade tänkt skriva ett inlägg om dagens äppelplockning, men jag tror jag går och lägger mig istället.
 
Ha en trevlig söndag!
 

En hälsning från sverige...

Ja, inte helt färsk. Plantorna är numera ett minna blott. Jag har dock fått höra att det har blivit ett drös med påsar fulla av tomater... Jag hoppas att de smakade bra.
 
....och varsågoda. Jag missunnar er ingenting, och jag tackar mamma för att hon vattnat och hållt ordning, men hey, visst känns det lite surt när jag får betala dyrt (det mesta här är billigt, dock inte goda tomater) för något som kunde ha varit resultatet av de små frön jag sådda i vintras (och plockade förra sommaren).

Bonne Boîte Bonne Bouffe

 
Onsdag och äntligen dags att hämta upp min Bonne Boîte! Fakultetens studentservice har flera projekt, detta är ett av dem. Varannan vecka framöver kommer jag att kunna ta med mina tygpåsar för att fylla med frukt och grönt. De har dessutom kontakt med lokala bönder (eller ja, så lokala det kan bli med tanke på att vi befinner oss mitt i en stad) och säsongsanpassar så gott det går. Sju dollar för allt detta, en snabb titt på Forex ger er 45,67 kronor. Överkomligt!
Så...Vad ska jag ta mig till med majskolvarna? Jag har kastrull och stavmixer...och kassa knivar. Några idéer?

 

Parc Jean-Drapeau

Hösten börjar visa sig...
 

Biosphère

En söndagseftermiddag på miljömuséet. Om ni någon gång åker till Montréal är det verkligen värt ett besök. Riktigt snyggt gjort!
Jag är en del av konsverket! Kan ni se mitt avtryck?
  
Amen! ;)
Vilket löfte ger du?

Le renard roux

 

...knyta sig

Söndag, Montréal Marathon, lite regn, lite sol. Trots att jag inte hörde till skaran som fick t-shirt och medalj, har halva min dag resulterat i många bilder (löparfria). En massa trevligt skådases genom linsen på min kamera, och jag insåg att min blogg snarare fylls med bilder än kulturkrockar. Därmed lovar jag att under veckan som kommer bjuda på lite bilder, men också knåpa ihop min lilla lista på annorlunda sätt att möta sina dagar på.
Ta hand om er så länge, nu behöver jag sova.
 
Fast jag kan inte låta bli att lägga upp en till bild...alldeles strax. Dagens upplevelse!
 
 

Fête d'accueil des nouveaux étudiants étrangers de l'UQAM

Denna vecka har gratiskaffet lyst med sin frånvaro och mitt frystorkade substitut är (äntligen) slut. Det betyder visserligen att plånboken får lida lite extra. Kompensation? Gratisvin och gratisäpplen!
 
...och denna gång tänker jag inte utse en vinnare i den återkommande tävlingen "hitta Lovisa". Tyvärr!
 
 

Place des Arts

 
 

Pense à toi

Ta en bägare. Fyll den med valfria mjukglassmaker. Toppa med frukt, nötter, strössel, godis, såser. Ställ den på vågen. Betala. Det låter roligare i teorin än vad det är, och glassen i sig når inte toppklass. Bonuspoäng dock, ingen risk att du väljer en smak du inte gillar. Du får provsmaka innan!
 

Hej måndag

Lite läsning på franska och nybakat från Mamie Clafoutis. Bra start!Lite godare än resultatet av förra helgens kubb-bakning. Det gjorde dock lite ont i mig då jag fick slänga delar av mitt arbete i fredags...det hade börjat mögla. Bara att testa igen!

Ce bol n'a pas été testé sur les animaux

Ännu en söndag  Montreal. I sann söndagsanda börjades dagen med frukost på Ellefsen. Fick ett trevligt välkomnande, så snart kan jag nog våga mig på att kalla mig själv stammis!
Idag hängde det en svensk flagga från ett av husen här bredvid. Det stod en man på trappavsatsen och rökte.
Jag kunde inte låta bli att ropa och fråga varför han hade en svensk flagga. Han tog ur sina hörlurar, och jag upprepade min fråga. Han skakade på huvudet och gick in.
 Eftermiddagen ägnades åt att strosa bland konst och keramik nere i gamla stan. Nyårslöfte till mig själv; jag ska ta mig i kraken och prova på keramik! Dessa skålar innehåller inga spår av nötter, har inte blivit testade på djur samt innehåller femtio procent mindre salt.
Jag har dessutom hittat mitt drömjobb (vid sidan om att driva en jordgubbsodling med Måns, eller att vara slav/inredningsdetalj hemma hos mina föräldrar). Cykla med en vattentank och vattna stadens blomamplar!
Håret är tvättat, (nästa) veckans soppa är lagad och jag har svängt ihop ett gäng frukt-och nötbollar som blev perfekta. Måndag, kom bara!
 

Beautiful Life

Efter tips från mamma kunde jag ju inte låta bli att kika in på svtplay och kika en snutt av Moraeus med mera. Måns, Dalahästar, fin låt...Bra tips mami! Kunde dock inte hitta något klipp från just detta på YouTube, men detta får duga.
 
 

Meningsfullt

Jag väljer att spinna vidare lite på förgående inläggs tema. Först hade jag tänkt att helt enkelt skriva allt i ett, men då detta är lite mer allmänt och inte enbart om...mig, så får det helt enkelt bli ett enskild. F
 
Det här med podcasts och att lyssna på radioprogram "on demand" har tidigare varit helt nytt för mig. Under sommaren blev det några sommarpratare och de senaste veckorna har jag plöjt igenom Träningsglädje TALKS (eller, det är ett par jag inte har lyssnat på ännu). Idag lyssnade jag på avsnitt två "Meningen med livet" respektive nummer tre, "Ett underbart liv". De är inne lite på samma spår och definitivt var värda att lyssna på. Så ta dig en kvart gånger två, ge dig ut i friska luften och lyssna på dem! (Såvida då inte är anti, då kommer du bara att tycka allt är klämkäckt och givet-)
 
Kortfattat så är meningen med livet att fylla den med meningsfulla saker och du har all rätt att välja bort det som inte tillför ditt liv något positivt över huvud taget (eller, som ekonom, har alltför hög alternativkostnad).
Så, jag bjuder in er till att fundera lite. När mår du som allra bäst? Vilka stunder får dig att le och tänka att livet nog känns ganska så härligt ändå?
 
 
För att behålla fokus på mig - några guldkorn ur mitt liv!
 
...uttrycket "bjuda in" fungerar utmärkt och används flitigt på både franska och engelska men låter onekligen underligt på svenska. Attsingen...det hade kunnat bli så bra! ;)
Förresten vill ja gärna ha tips på bra Podcasts.
...och till sist! Smiling Cashew finns nu äntligen i butik! Så alla cashewälskare, och framtida cashewfrälsta, bege er till 7-Eleven, Pressbyrån, Barrista eller någon Världsbutik/butik som samarbetar med House of Fairtrade. Om 97 dagar får jag själv chansen att prova. =D
 
Ha en toppenhelg!
 
 

Cherchez, essayez, trouvez!

Montréal - en stad där olika kulturer möts och där det alltid är något på gång. Man skulle kunna tro att det resulterar i en fullspäckad blogg där ingen dag är den andra lik. Visst finns möjligheten för det - men verkligheten är den annan. Å andra sidan, det finns ett uttryck som säger att även om det inte händer så mycket på utsidan, betyder inte att ingenting sker på insidan. Även saker som kan tyckas små kräver sin tid att "smältas".
 
Jag är dock glad över att ha hittat en plats inomhus (det är bara att acceptera, vädret är inte alltid ultimat att sitta ute och plugga i) som tycks fylla flera av mina personliga kriterier gällande en bra pluggplats. På campus i Linköping har jag alltid föredragit Key-huset. Högt i tak, hyfsat fräsch, relativt lugnt och relativt liten risk att någon kommer och stör. Kanske inte så konstigt att jag idag kände att jag hittat hem, där jag satt i Pavillion de Design. Ljust (stora fönster!), hyfsat öppet, hyfsat fräsch, lugnt, tomt på ESG-are och...inspirerande. De studenter som håller till där sitter och skissar på sina ritningar, vilket passar mig utmärkt. Perfekt möjlighet att låtsas att man är på väg att bli arkitekt!...någon mer gemensam nämnare med Key-huset? Tja, kaffet är något dyrare jämfört med den mer livliga delen av campus. Jag får dock välja mugg själv!
 
Glad Lovisa
För att fortsätta på spåret "hitta rätt" så måste jag ju presentera vad mina papilles gav för betyg på kombinationen som i teorin inte kunde slå fel. Jag har provat dem för sig, Ben & Jerrys brownie, frozen greek yoghurt-banan-glass med jordnötssmör, varm fudge, vispgrädde och rostade hasselnötter. Andra äter glass varma sommardagar, Lovisa kör en fredagkväll i duggregn och knappa femton grader. Detta förhöjde dock bara upplevelsen, det som drar ned betyget är att B&J är lite väl generösa med mängden. Kommer dock att somna gott i kväll!

N'oubliez pas...

OUMF ta rue, 2013.

Portes Ouvertes sur les fermes du Québec

 

Visste ni att...
...en mjölkbonde i Québec i genomsnitt har 60 stycken kor. I Kalifornien är medelantalet över 1000 stycken.
...att behandla kossorna med hormoner för att stimulera mjölkproduktionen är förbjudet i Kanada, dock inte i USA.
...kor har väldigt vackra ögon.

Ibland...

...är det skönt när någon annan ger dig dagens "To do"-lapp...

...och jag har dessutom försett mig med ytterligare två.

La rentrée

Värmen är borta, de rosa bollgirlangerna som har kantat promenadstråket i The Village plockas ned, jag vaknar med halsont och skolan börjar - ja, nu är det höst på riktigt!
 
Jag hade kunnat klaga på att jag köpte en alldeles för dyr yoghurt (Burken var ju så fin! ...och så var den ekologisk...och närproducerad.), badar i ett hav av äpplen (De är ju i säsong nu, alltså billiga!), råkade ta en mellanmugg fast jag bara betalat för en liten och råkade dissa en person som samlade underskrifter mot Animal Cruelty (Det kommer fler chanser!). Jag väljer dock att fokusera på dagens positiva.
 
 - Jag var tidigt ute och fick två begagnade böcker till ett riktigt bra pris utan att stå i kö!
 - Jag överlevde min första lektion - och förstod!
 - Jag fick äntligen möjligheten att smaka Salon G's kaffe, slapp mitt pulverkaffe, och upptäckte att bryggkaffet står uppdukat i ungefär tio olika kannor. De är alla av olika sorter!
 - Solen värmde åtminstone lite när den kikade fram!
 
...och kanske det bästa av allt: Jag har en rosa boll!
 
För att skicka vidare de små guldkornen vi kan hitta här i livet, tänkte jag ge de som inte hann först förra gången en ny chans. Denna gången är det betydligt svårare, så jag bjuder på lite fler bilder. Dessa kommer från torsdagens välkomnande av fakultetens nya studenter och ja, jag tror bestämt att jag är med på samtliga.
 
 

Lycka till!
 
 
 
 
 

Crazy Squirrel Lady presenterar...

 

En söndag i Montréal

Första september, söndag, en  ledig måndag väntar och strålande sol. Vad gör alla Montréalbor då? Beger sig utomhus såklart!
 
Nej, detta är ingen blogg för sega datorer. Bildbomb!
 

Dagens topp

1. Vägvisaren nummer 1
I Sverige har jag en tendens att dra till mig vilsna, utländska turister. Tydligen syns mitt dåliga lokalsinne inte utåt. Inte trodde jag att detta skulle följa mig över atlanten, men jodå. Idag har jag blivit frågad om vägen till både rue Berri och Old Port. Det bästa av allt - jag kunde hjälpa dem båda!
Nej, jag är inte svensk.
 
2. Cadueax
Innan papi åkte hem fyllde vi mitt kylskåp med varor från IGA. Då fick jag en liten signatur på mitt kvitto, då gåvan jag var berättigad till var slut. Eftersom mitt kylskåp inte är så värst stort var det dags för påfyllning igen. Spänningen var olidlig - vad kunde den lilla presenten vara?
Pudding!

3. Tystnad...typ
För tillfället; ingen musik, inga sirener...bara kylskåpet som brummar...och ljudet av en basketmatch. Efter ännu ett besök på IKEA (lördag, behöver jag säga något mer?) ska jag strax krypa till kojs.
 
God natt, snart god morgon och trevlig söndag!